Atlantis, the palmDet är svårt att inte ha höga förväntningar när man åker till ett så omskrivet hotell som Atlantis. Vi var där i november 2011, två vuxna och två barn (6 och 3 år gamla). Rummet vi bokat var ett standardrum men när vi kom dit så erbjöd hotellet oss att uppgradera till ett Imperialrum istället. Rummen var likadana men Imperialrummen hade tillgång till en lounge där man fick fri mat och dryck under dagen samt en egen reception/gästservice. Det var helt klart värt pengarna, vilket jag återkommer till längre ner.

Anläggningen

Atlantis är ett femstjärnigt hotell som har en tydlig familjeprofil. Det är det som är hotellets styrka. Servicen är på den nivå som förväntas av ett femstjärnigt hotell men samtidigt är barnen välkomna överallt, även på de finaste restaurangerna. Anläggningen består förutom av hotellet av ett publik vattenland, ett akvarium, ett delfinarium och ett stort shoppingområde med ett tiotal restauranger. Hotellet har dessutom två stora poolområden, strand, barnclub, spa och fitnesscentra.

I och med att hotellet hade så många egna anläggningar så blev dagarna varierade. Vi kunde vara någon timme på vattenlandet för att sen besöka någon av poolerna eller gå ner till stranden. Vi testade att bada med delfiner (helt underbart!), vi besökte olika restauranger varje dag (och hann ändå inte ens gå in och titta på alla), vi besökte akvariet ett otal gånger och strosade bland affärerna. Alla hotellets anläggningar var gratis för gästerna men kostade för externa besökare (och såna fanns det gott om).

Service

Hela anläggningen var mycket välskött. Det var bra service och renare än något hotell vi besökt tidigare. Det var så rent att det blev på gränsen till att det kändes för ambitiöst ur miljösynpunkt (vissa dagar bytte de handdukar på rummet flera gånger om dagen trots att de i princip inte var använda). Vid poolerna fanns det en handfull badvakter vid varje pool. Och vid solstolarna cirkulerade ständigt personal som fixade handdukar och servering.

Restaurangerna

All mat vi testade var riktigt god. Det var också förvånande att kvaliteten var så genomgående hög. Frukosten var så klart stor och omfattande med ett antal olika varianter på rätter typiska för länder som Japan, Kina, Ryssland, USA, Frankrike och England. Det var riktigt roligt att testa frukostvanor från olika delar av världen. Många av luncherna åt vi poolen och även om rätterna var ganska dyra så fick man mycket mat så barnen kunde dela på en rätt. Dessutom var maten så god att man gärna betalade runt 80 kr/rätt.

På kvällen testade vi Ronda, Rostang, Saffron, Kaleidoscope och The Burger Joint. Alla dessa höll hög klass, till och med hamburgarstället som hade eget gjorda pommes frittes vilket inte är så vanligt på hamburgerbarer.  Ännu ett bevis på familjeanpassningen var barnen erbjöds kritor och ritpapper även på restauranger med Michelinstjärnor. Det skulle jag tro är ganska unikt.

Någon som kan rekommendera (eller avråda) från någon av Atlantis restauranger?

Imperial Club

På eftermiddagarna och kvällarna upptäckte vi de stora fördelarna med Imperial club. De serverade afternoon tea med lyxiga bakelser, goda smörgåsar och en rad andra tilltugg. Senare på kvällen dukade de upp en buffé som alltid bestod av sushi, smörgåsar, frukt och sen varierade de olika inslag såsom vårrullar, piroger och liknande. Det var så mycket mat att vissa kvällar så var vi för mätta för att gå vidare ut och äta! Dessutom ingick all dricka oavsett om man beställde champagne eller Coca Cola och med Dubais alkoholpriser så behövdes det inte många glas vin på en vecka för att motivera prisskillnaden mot ett vanligt rum.

Barmclub

Barnen testade barnclubben ett par gånger. Vi vuxna fick inte alls gå med så det är svårt att berätta hur det egentligen såg ut. Det kändes lite för amerikanskt i sitt sätt med foton på barnen och ganska uppstyrda aktiviteter, men barnen ville dit lite då och då, framför allt för att klättra på deras väldigt höga klättervägg.

Läget

Läget var också något vi gillade. Vid poolen, på stranden och från flera av restaurangerna så såg man Dubais skyline i bakgrunden. Samtidigt var stan bara 10-20 min bort med taxi, beroende på vilken del man ville åka till.

Summering

För den som vill bo på Atlantis är det ett tips att kolla av priserna under olika perioder för de verkar variera kraftigt. När det är några månader kvar till avresa så halveras de i princip jämfört med om bokningen ligger 6-12 månader framåt i tiden. Sammantaget får Atlantis toppbetyg för kombinationen av femstjärnigt hotell och familjeparadis. Det är en kombination som är svårfunnen.

Dela gärna dina egna erfarenheter av Atlantis i kommentarsfältet nedan!

Hotellets hemsida: www.atlantisthepalm.com