Magic Kingdom med sitt berömda slott.

Vi har länge pratat om att åka till Disney World med barnen. Vi ville vänta tills de hade ålder och längden inne för att åka det vi trodde de ville åka, och att vara gamla nog för att komma ihåg resan. Höstlovet 2015 blev det till slut som vi gav oss iväg. Våra barn var då 7 och 10 år gamla samt över de 122 eller 128 cm som verkar vara en magisk gräns för mycket av det roliga.

Vi bestämmer oss från början för att fokusera på parkerna för det är omöjligt att hinna med så mycket mer. Att uppleva Florida får bli en annan resa. För att inte ta barnen lediga från skolan åkte vi ut på fredag em när höstlovet startade och flög tillbaka på lördagen en vecka senare (och landade därmed söndag morgon).

Flygresan

Första tanken var att flyga direkt till Orlando med Norwegian men det var dåliga flygtider om man vill minimera jetlag samt dyrt när man la till alla tillägg för väskor, sittplats m.m. Så det blev SAS istället, trots att vi därmed fick byta flyg både på vägen dit och hem. Vi lyfte vid 15.40 och kom fram till Orlando strax efter kl 23 på fredag kväll. Av erfarenhet vet vi att det är perfekta flygtider om man snabbt ska komma in i den nya tidszonen. Barnen fixade resan galant och sov precis lagom antal timmar för att ändå kunna sova när vi kom fram. På vägen tillbaka var vi bokade vid 14.30. Det var också en mycket bra tid för när vi bytte plan i Washington så var det ungefär läggdags och barnen sov sedan nästan hela vägen till Köpenhamn där vi landade kl 7 på morgonen. Med någon extra timme i sin egen säng på fm så gick det bra för dem att gå och lägga sig vanlig tid på söndag kväll. Jetlag kan ju vara grym så det skadar ju inte att försöka minimera den.

Hotellet

Utsikt från vår balkong över vuxenpoolen och familjepoolen.

Utsikt från vår balkong över vuxenpoolen och familjepoolen.

Det vanligaste rådet jag fick när jag läste på andra sidor var att bo på Disneys anläggningar. Jag kollade på samtliga av deras lite bättre hotell och blev besviken när jag såg foton på Tripadvisor från de som varit där. Många av hotellen såg slitna ut, vissa hade mögel i duschen och det verkade vara full rulle överallt. Vi kände att efter fulla dagar i parkerna så måste man ha någonstans att återhämta sig utan klämkäck Disneymusik och high fives från Långben. Först tittade vi på Waldorf Astoria som sitter ihop med Hilton och de verkade ha ett trevligt poolområde för familjer. Waldorf Astoria fick bra betyg på Tripadvisor men Hilton fick lite sämre och det är dessutom inte så kul att behöva traska genom ett annat hotell för att komma till en barnvänlig pool. Men då hittade jag Four Seasons med hjälp av Tripadvisor och kände direkt att det här är där vi ska bo! Hotellet ligger på Disney Worlds område och ingår delvis i Disneys service. Det hade ett fantastiskt poolområde och väldigt fräscha rum. Det är dyrt… men det är även Disneys egna hotell och här kände jag att vi fick mer värde för pengarna. Och vi ångrade inte vårt val. Hotellet var vår lilla oas där vi lyckades få en härlig stund vid poolen varje dag (utom en) efter parkbesöken. Rummen och sängarna var riktigt bra. Personalen var otroligt vänliga och de har en egen servicedesk med Disneypersonal. Grattis shuttels gick till Disneys parker flera gånger om dagen.

Rummet vi valde hade två dubbelsängar så barnen delade säng. Det hade en liten möblerad balkong med utsikt mot parkerna så vi såg fyrverkeriet på kvällarna. Vi betalade extra för att få utsikt mot parkerna och fyrverkeriet men så här i efterhand tyckte vi inte det var värt pengarna för fyrverkeriet var lite för långt bort för att bli riktigt bra. Fördelen var att man såg hela poolområdet, men vi hade lika gärna kunnat ha utsikt åt andra hållet som också var vacker med mycket grönt och Orlando på avstånd. Det var gott om plats i rummet med en walk in closet samt många skåp för kläder. Badrummet var riktigt stort med både badkar och separat dusch och toalett. En cool finess var den infällda TVn i spegeln som syntes först när man slog på den. Det fanns även en bra espressomaskin och en kyl där de fyllde på med gratis vatten varje dag. Det är egentligen inte optimalt att barnen delar säng men vi kände att detta var det bästa alternativet för oss i förhållande till prislappen. Four Seasons i Orlando kan man läsa mer om på http://www.fourseasons.com/orlando/

Poolområdet på hotellet var riktigt, riktigt bra. De hade ett område med en grund lekpool med fontäner och roliga gångar samt två bra vattenrutschkanor. En fors med grottor och vattenfall där man kunde flyta runt i badringar där det fanns en liten pool med mysiga stora solsängar med tak och intill låg deras aktivitetshus med TV-spel, flipper, vanliga spel m.m. Sen fanns det ett större poolområde som var tänkt för familjer med en infinitypool och bar. Och till slut en vuxenpool som var långsmal så att den dessutom gick bra att simma i. Servering vid solstolarna så klart och bra service med att lägga ut handdukar och fixa med vatten och liknande vid poolen. Det var ett av de bästa poolområden vi varit vid på grund av variationen och att man kunde flytta sig mellan områdena på ett enkelt sätt under dagen.

Det enda negativa vi upplevde med hotellet var frukosten som du kan läsa mer om under rubriken måltider nedan.

Planering av resan

Tro nu inte att du är klar när du bokat flyg och hotell. Det är nu den stora delen av planeringen drar igång. Om du inte orkar ta dig igenom allt det som behöver bokas och kör programmet spontant vågar jag påstå att både barn och vuxna kommer uppleva en mycket hög frustrationsnivå. Disneys system bygger på att du bokar allt och om du inte gör det, står du där utan någonstans att äta och längst bak i den 90 min långa kön! Sedan Disney införde sina Fast Pass (bokade snabbiljetter till en viss attraktion) samt sina Meal plans så verkar spontanitetens tid vara förbi. Det är bara att ta ett djupt andetag och investera ett antal timmar framför datorn. Nedan följer info om Disney World och Universals parker. Vi valde att inte besöka Sea World.

Crowd calendar

En fantastisk site med information är www.undercovertourist.com . Skapa ett konto och du får tillgång till både deras kalenderfunktion och personliga recensioner av de olika attraktionerna. Undercovertourist täcker Disneys parker, Universals parker samt Sea World. De har även en gratis app som är väldigt bra att ha på sin telefon under resan.

Vi började med att bestämma vilka parker vi skulle besöka vilken dag. Det är ett måste att både boka biljetter och att boka Fast Pass för att få ner kötiderna. I Crowd Calendar ser du hur besöksnivån förväntas vara för varje park för de datum ni tänker åka. De väger in öppettider, skollov, olika event, historiska data m.m. En grundregel verkar vara att de dagar en park håller öppet en timme längre för de som bor på Disneys egna hotell genast blir knökfulla. Den där extra timmen skulle med andra ord inte kunna kompensera de längre köerna. Vi lyckades få ihop ett schema där vi besökte de flesta parker de dagar de var ”gröna” i kalendern och några när de var ”gula”. Det visade sig stämma väldigt bra med verkligheten.  Vi såg i appen att de dagar som var ”röda” så var det kötider på +45 min och ibland upp till 120 min för varje attraktion.

Köp av biljetter

Nu kommer den första chocken över vad allt kostar. Kolla igenom de olika biljettalternativen parkerna har. Vi köpte en sju dagars biljett till Disney som lät oss besöka en park per dag. Om man vill åka till parkerna och äta på kvällen (se info om måltider nedan) kan man behöva en biljett som låter dig hoppa mellan parkerna under samma dag. Vi klarade oss utan det eftersom vi åt utanför parken på kvällen eller i samma park som vi besökt på dagen. Flerdagarsbiljetterna ger dig även inträde till vattenparkerna, men det verkar vara standard att bara en av vattenparkerna är öppen åt gången under vinterhalvåret medan den andra rustas upp. I Disneys biljetter ingår tre Fast Pass per dag per person utan kostnad. På Disneys biljett behövde vi inte välja datum utan de aktiveras när du börjar använda dem. Våra biljetter kostade ca 1300 dollar för vår familj. De skickades hem med brev och dök upp efter ca tio dagar.

Universal har också en- och flerdagarsbiljetter. Vi valde en biljett för en dag och då måste du välja datum. Denna park blev barnens favorit som vi besökte två dagar så det hade varit billigare att välja en biljett för mer än en dag men det är ju lätt att vara efterklok. Universal har två parker med gångavstånd emellan. De har så klart spritt ut attraktionerna så du i princip måste besöka båda parkerna. Om ni t.ex är intresserad av Harry Potter-attraktionerna så ligger hälften i varje park. Med en biljett som täcker båda parkerna så får ni även åka Hogward Express som går mellan parkerna och det var en cool upplevelse. Universal har ett system som heter Express för att få kortare köer. Du kan lägga till detta på inträdesbiljetten så du får Express på alla attraktioner utom Harry Potter. Det var helt klart värt de pengarna! Utan Express hade det behövts två dagar för att göra det vi gjorde på en dag och det hade blivit mycket dyrare att köpa flerdagarsbiljett än att lägga till Express. Dessutom blir både barn och vuxna gladare av att slippa stå en timme i kö till varje grej! Universals biljetter för vår familj kostade 925 dollar för en dag! De bokades online och så fick man ett e-mail med ett bokningsnr. Detta nr tillsammans med det kontokortet som biljetterna betalades med gör att du kan hämta ut dina biljetter i en maskin som kallas Will’s kiosk vid ingången till Universal. Det fungerade utmärkt. Tänk däremot på att du måste ha bokningsnr med dig, det räcker inte med att bara ha med kontokortet du bokade på.

Val av attraktioner/Fast Pass

När du vet vilka parker ni vill besöka är det bara att börja läsa på kring vilka attraktioner ni troligtvis kommer vara intresserade av. Det tar sin lilla tid att klicka sig igenom beskrivningarna! Förutom Disney och Universals hemsidor har de även väldigt bra appar där du ser info om varje attraktion samt aktuella kötider. Undercovertourists app erbjuder i princip samma sak men med lite mer personlig information om attraktionerna. Vi använde Undercovertourist mest på hemmaplan men Disneys och Universals appar när vi var där för att snabbt se kötiderna och kartor över området.

Det är på Disneys fyra parker som ni måste bestämma er för vad ni prioriterar eftersom Fast Pass måste bokas. På Universal väljer ni Expressbiljetter när ni köper inträdet eller köper enstaka biljetter inne i parken. De är inte kopplade till ett klockslag så som Fast pass är.

För att kunna boka Fast pass måste ni ha Disneykonton vilket man skaffar gratis på Disneys hemsida. https://disneyworld.disney.go.com. Den som är huvudansvarig kopplar de övriga till sitt konto så ni blir en familj. Detta är väldigt viktigt för att samtliga bokningar ska fungera. Sen väljer ni park och datum och vilka tre attraktioner ni helst vill åka. Ni får då förslag på tider för dessa tre attraktioner. Dessa kan ändras genom att välja antingen bland de olika förslag som presenteras på flikar, eller genom att först acceptera de tider som ges och sedan gå in och klicka på attraktion för attraktion och se vilka andra tider som erbjuds. Varje tid är ett intervall på en timme och det gäller ju att vara lite smart så man inte väljer attraktioner i olika delar av parken för tätt inpå varandra eftersom det tar en stund att gå från en sida av parken till den andra. Under respektive park längre ner ger vi tips på de attraktioner vi gillade bäst samt på de som brukar ha längst kötid.

Fast Pass kan bokas 180 dagar i förväg om man bor på ett Disneyhotell och 90 dagar i förväg för övriga gäster. Vi bokade 14 dagar i förväg eftersom vi inte förstått att detta skulle behövas och då vi åkte i lågsäsong fungerade det ändå ganska bra som tur var. Det var en attraktion vi inte kunde boka Fastpass på men övriga fick vi biljetter till.

Parker och attraktioner

Disney World består av sex parker: Magic Kingdom, Hollywood studios, Animal Kingdom, Epcot, Typhoon Lagoon (vattenpark) och Blizzard Beach (vattenpark). Det som kallas Disneyland på ett antal ställen i världen är samma park som kallas Magic Kingdom i Orlando. Disneyland är alltså bara en park av sex i Disney World.

Magic Kingdom

Paraden var värd att se även om barnen är lite äldre.

Detta är den mest klassiska parken med det stora Törnrosaslottet i mitten. Magic Kingdom i sig är indelad i ett antal ”länder” som Adventureland, Frontierland, Tomorrowland o.s.v. Det vimlar av Disneyfigurer överallt men om du vill ta foton tillsammans med dem måste du räkna med att stå i kö, en ganska lång sådan. Precis som med åkattraktionerna så kan du använda ett Fast Pass för att få kortare kö till foton med din favorit. Vilka figurer som finns på olika tider och platser finns på hemsidan och i appen.

Våra barn var inte alls intresserade av Disneyfigurerna så vi gick rakt på de mest fartfyllda attraktionerna:

Topplistan:

  • Space mountain. Berg-o-dalbana i mörker inne i en stor kupol. Inga loopar eller andra turer upp och ner så den här är kul och bra för många åldrar så länge de gillar berg-o-dalbanor. Space mountain har alltid lång kö men vi hade inga problem att skaffa Fastpass (till skillnad från Seven dwarf mine train)
  • Splash mountain. En flumride som är kul. Ungefär lika kittlig i magen som Flumriden på Liseberg.
  • Haunted Mansion. Disneys kusliga spökhus, men det är inget spökhus där det kommer fram en massa grejor och skrämmer dig mitt framför vagnen utan det är mer läskigt och mysigt på en och samma gång.
  • Pirates of the Carribean. Det är en båttur i piratmiljö. Charmen består av att piratmiljöerna är så väluppbyggda och det är mycket humor i det figurerna gör längs vägen.
  • Seven dwarf mine train. En berg-o-dalbana som är mysig, lite snällare än Space mountain. Denna var svårast att få Fastpass till och hade längst kö av alla attraktioner.
  • Tom Sawyer island är en ö som man tar flotte över till. Inga köer och inga Fastpass behövs. Utforska hängbroar, fort och grottor på ön.
  • Swiss family three house. Ett konstgjort jätteträd med ett konstgjort trähus. Här är heller inga köer och inga Fastpass. Kul att springa runt på trappor och gångar och utforska.

Annat vi testade

  • Jungle cruise. Detta är en väldigt populär attraktion där man åker runt i en båt i en djungel och se konstgjorda djur. Våra barn tyckte den var tråkig. Om man förstår engelska hade de kanske tyckt att guidens skämt var lite roligare även om vi försökte översätta. Känns som bättre för mindre barn.
  • It’s a small world. Denna är en riktig klassisker på Disney så den var vi ju tvungna att åka fast vi visste att den är för små barn. Sången går inte att radera från hjärnan sen… Inte värt att stå i lång kö för, men trevlig om man har vägarna förbi.
  • Big Thunder Mountain railroad. En berg-o-dalbana som kändes ofärdig. För kort och inga riktiga backar eller svängar som gav någon wow-känsla. Vi ångrade inte att vi åkte den men inget vi ville åka igen. Inte värd att stå i kö för.
  • Buzz Lightyear. En bana man åker runt och skjuter på aliens. Ganska kul men inte värd att köa för. Vi tog den när det var lite kö och vi kunde slinka in om.

Det var en hel del som vi valde att inte testa som Peter Pan, Aladdin, Dumbo m.fl. som kändes för barnsliga för oss.

Fastpass-tips

De som hade längst kö var Seven dwarf minetrain (vi kunde inte ens boka Fastpass till denna för alla tider var slut!), Space Mountain, Peter Pan och de olika träffarna med Disneyfigurerar. Därefter kommer nog Pirates of the Carribean, Splash mountain, Big thunder mountain railroad och Haunted Mansion.

Lunch

Vid vårt ena besök åt vi lunch på Crystal Palace. Det krävde egentligen bokning men vi kom dit precis kl 11.30 då de öppnade för lunch och behövde bara vänta tio minuter på ett bord. Buffén var medelmåttig men det är ett trevligt ställe totalt sett. Nalle Puh med vänner går runt och hälsar bland borden så vi fick träffa och krama en Disneyfigur trots allt.

Animal Kingdom

Safarin.

Animal Kingdom är som en kombinerad djurpark och nöjespark. Den täcker totalt sett en ganska stor yta för att djuren ska få gott om plats men det går hyfsat snabbt att gå igenom parken. Detta var den första park vi besökte på resan så vi var lite småslitna från resan, men det passade bra för vi kom tillbaka till hotellet ganska tidigt på eftermiddagen.

Topplistan:

  • Berg-o-dalbanan Expedition Everest var den bästa upplevelsen i parken. Det var en av de bästa berg-o-dalbanor vi åkte i alla parkerna. Den var ganska läskig med ett snömonster som ”jagar” vagnen och delar av turen går baklänges, men egentligen är den inte så hemsk utan barnen blev mest uppjagade av miljön. Efter första turen ville vår 7-åring inte åka igen men efter lite övertalning tog vi ett varv till och sen ville de inte sluta åka.
  • Kali River Rapids är en stor rund båt som man åker i en fors. Den var kul och man blev lagom blöt.
  • Kilimanjaro safari är en komprimerad safaritur i en jeep ute bland de lösgående djuren. Vi kom nära en mängd olika djur så det var en riktigt bra safaritur, om än i en djurpark. Vi var några meter från djur som giraffer, elefanter, flodhästar, noshörningar, zebror, olika typer av gaseller och massvis med fåglar. Det var egentligen bara lejonen vi inte såg så bra.
  • Intill starten på safarin kan man gå längs djungelstigar och titta på djur. Det var ganska trevligt men vi hittade inte något bra sätt att slippa gå tillbaka samma väg igen så vi vände ganska snabbt.

Vi testade inte Dinosaur som jag tror är en riktigt häftig tur men barnen var trötta då så de ville inte mer. Vi gick inte heller in på It’s tough to be a bug som är en 3D film. En populär show var kortversionen av musikalen Lejonkungen. Vi har sett musikalen så vi var inte intresserade men den verkade vara sevärd om man inte sett den tidigare.

Fastpass-tips

Kilimanjaro safari hade klart längst kö. De övriga attraktionerna verkade vara ganska lika i kölängd.

Lunch

Precis när de öppnade för lunch, kl 11.30, passerade vi Yak & Yeti restaurant och fick ett bord efter fem minuter. Maten var god och miljön var mysig. En riktigt bra lunchrestaurang.

Epcot

MVGP0295Epcot har mer av en vetenskaplig profil än de andra parkerna. De har ganska få attraktioner och merparten av parken är tillägnad de minikopior av olika länder som är uppbyggda. Vi kände inte att vi behövde se kopior av kända sevärdheter så vi fokuserade helt på attraktionerna.

Topplistan:

  • Test track är en omfattande attraktion där du först får designa en bil utifrån parametrar som bränsleförbrukning, köregenskaper, miljövänlighet m.m. Designen sker på stora pekskärmar på en förutbestämd tid. Förutom att välja egenskaper så kan du dekorera din bil i en massa färger och mönster. Sen tar du plats i en testbil tillsammans med ett antal andra personer. Bilen är förarlös och går på en bana. Din bil testas samtidigt som testbilen kör igenom ett antal moment som undanmanöver, halt väglag, luftmotstånd, acceleration m.m. De som sitter i bilen får se resultatet av sina bilar på en skärm för varje delmoment och till slut räknas totalpoängen ihop. Det häftigaste momentet är när testbilen kör ohyggligt fort runt på en testbana med doserade kurvor. När testrundan är klar kommer du in i en stor hall med fler teststationer där du kan designa om din bil, göra en ny, köra med din bil på en ”radiostyrd” bana m.m. Du kan inte åka i testbilen igen utan att ställa dig sist i kön men våra barn funderade verkligen på testresultaten och ville ändra på designen för att göra sina bilar perfekta. Denna attraktion blev favorit både hos den bilintresserade killen och den helt icke bilintresserade tjejen.
  • Mission Space simulerar en rymdfärd till Mars. Du har blivit uttagen till astronaut och fyra astronauter bemannar tillsammans en rymdfärja till mars. Varje person har två uppgifter var under färden och får olika roller som pilot, navigator m.fl. Uppgifterna består av att trycka på knappar vid rätt tillfälle, när din roll ropas upp, så ingen roll är egentligen häftigare eller viktigare än någon annan. Besättningen d.v.s. vi, tog plats i rymdfärjan och här gäller det att inte ha klaustrofobi. Sen sätter simulatorn igång och det är ganska kraftiga G-krafter. Men det är inga tvära kast eller något som är jobbigt för nacke och rygg utan det är mer att armarna blir tunga och ansiktet känns helt intryckt! Vi hade väldigt roligt på vår rymdfärd och både vi vuxna och barnen tyckte det var annorlunda och kul. Det finns även en snällare variant utan G-krafter men vi upplevde inte alls detta som något jobbigt.
  • Soaring simulerar en skärmflygsfärd. Om vi inte varit på Universal redan hade vi nog uppskattat det mer. Nu kändes det lite för mycket att det var gammal teknik och det var lite svårt att leva sig in i färden. Men det var en mysig upplevelse och roligt för stunden.

Vi testade även:

  • Spaceship Earth som är inne i den stora globen som kännetecknar Epcot. Det är en resa i kommunikationens historia. Även denna tur känns ganska mossig och baseras på gammal teknik. Den var lite intressant för en vuxen men barnen tyckte den var urtråkig. Inte värd att stå i kö för.
  • Journey into imagination ska vara en kul utmaning av de fem sinnena tillsammans med den lilla draken Figment. Men även här är tekniken gammal och historien håller inte riktigt ihop. Dessutom måste man förstå engelska för att förstå vad det går ut på. Gulligt men inte värt att köa för.
  • Sea Base som bestod av en stor havsutställning med akvarier och modeller var uppskattad.
  • Det finns massvis med experimentzoner som är ganska coola efter varje attraktion men det är svårt om barnen inte förstår engelska så bra.

Vi testade inte ett antal av de attraktioner som kändes än mer utbildande och där man troligtvis ska vara lite äldre och bättre på engelska än våra barn för att gilla det som Living the land och Ellen’s energy adventure.

Epcot gav blandade känslor. Vi hade två av våra absolut bästa upplevelser här under hela resan och det var samtidigt den park som kändes mest icke uppdaterad. Men med tanke på hur häftig Test track och Mission space var så rekommenderar vi ett besök, men välj med omsorg vad ni vill spendera tid på.

Fast passtips

På Epcot har de två kategorier av Fast pass-biljetter. Du får bara boka en av antingen Test track eller Soaring och sen får de andra två biljetterna vara bland de övriga attraktionerna. Båda dessa har väldigt långa köer så välj med omsorg!

Lunch

Vi lyckades få ett bord på Coral Reef och det var en bra val för lunchen. Stora akvarier utgör väggarna i restaurangen och maten var av bra kvalitet. Det tog lite tid innan vi fick ett bord (20 min) men det var värt att vänta.

Hollywood studios

Vi besökte inte Hollywood studios. Flera attraktioner renoverades när vi var där så det kändes inte som väl spenderad tid. Vi har däremot besökt det tidigare och då gillade vi verkligen Rock’n’Roller’coaster by Aerosmith. Men den är lite för avancerad för våra barn så det var inte värt ett besök av bara den anledningen.

Universal Studios

Universal med Howard Express.

Universal med Howard Express.

Universal består av två parker – Universal studios och Universal Island of Adventures. Parkerna ligger med ingång mot ett område som kallas Citywalk med en rad restauranger och affärer. För att komma till parkerna måste man passera Citywalk och sen välja vilken av parkerna man vill till. För att förflytta sig mellan parkerna går man antingen till den andra parken via Citywalk eller tar Hogward express (Harry Potters tåg). Det är svårt att säga vad som särskiljer de två parkerna. De har både ett antal häftiga berg-o-dalbanor, simulatorer och snälla karuseller. Våra barns favoriter var utspridda över båda parker så vi hade inte kunnat välja ut bara en av dem så här i efterhand.

På Universal köper man Expressbiljetter, antingen styckvis eller för hela dagen. Vi valde det sistnämnda vilket verkligen var värt pengarna. Vi gled in på alla attraktioner (utom Harry Potter där de inte gäller) på under 15 min. Oftast var det bara någon minuts väntetid.

Våra favoriter:

  • Om du inte blir glad av Despicable Me Minon Mayhem är det något fel på dig! Denna attraktion är som så många andra på Universal en kombination av en film tillsammans med en rörlig vagn. I det här fallet satt vagnen fast i en biosalong men den hade ganska stora rörelser ändå. Och det är lätt att leva sig in i filmen och känna att man åker runt i de galna miljöer som spelas upp. Denna åkte vi mer än en gång för den var så rolig! Den blir extra rolig om man förstår alla skämt på engelska som kommer i små filmsnuttar även före själva åkturen men Minionerna har ju så kul kroppsspråk så barnen förstod det mesta ändå.
  • Men in Black är vagnar som åker på en bana med integrerade filmdukar och uppbyggda kulisser. Du ska skjuta ner aliens med hjälp av en laserpistol. Det är ganska tvära kast och snabba snurrningar men inget riktigt hemskt. Det är främst de utomjordiska monsterna som är lite småhemska men våra barn tyckte bara det var roligt.
  • Harry Potter and the escape from Gringotts. Nu pratar vi avancerad simulering! Det går inte riktigt att förklara någon av de två Harry Potter attraktionerna för man förstår inte riktigt själv vad man varit med om! Tekniken är så skickligt utformad att hjärnan blir helt bortdribblad! I denna attraktion åker man lite berg-o-dalbana men det är korta turer mellan de olika filmsekvenserna (som inte upplevs som film utan det känns som personerna står där framför dig). Det är vatten och eld och snabba kast men den här attraktionen tyckte barnen inte var så läskig till skillnad från Harry Potter and the forbidden journey. Under tiden du står i kö får du gå igenom Gringotts bank och den miljön är helt fantastisk med varelser som ser ut precis som i filmen. Man når själva attraktionen från Diagongränden och det är en cool miljö att gå runt i med bl.a Läckande Kitteln där du kan dricka honungsöl och äta lunch. Missa inte Svartvändargränden som kan vara lite svår att upptäcka.
  • Harry Potter and the forbidden journey tyckte vi vuxna var bäst men barnen tyckte den var riktigt läskig och ville absolut inte åka igen. Man sitter i en vagn fyra på rad där man dinglar med benen. Sen slängs vagnen runt i en massa miljöer. Det är några tvära kast men det som är skrämmande är inte själva rörelserna utan det du upplever. Precis som den andra Harry Potter-attraktionen går det inte att förklara vad som händer. Simuleringen är så avancerad! Man träffar Dementorer, får uppleva den stora spindeln i närbild och en massa mer. Så häftigt och det måste upplevas! Kön går genom Hogwards olika miljöer så det är en upplevelse i sig. Riktigt bra gjort hela vägen. Ingången till attraktionen är precis vid ingången till Hogsmeade. Det står ingen riktigt skylt så vi var lite förvirrade ett tag. Hogsmeade var riktigt mysigt att går runt i med konstgjord snö på taken.
  • Trollspö hos Oliviander’s. Vi ville bara titta på trollspön och förstod inte att det är inte bara att gå in i den här affären utan den börjar med en show. Ett barn blir utvalt och det blev ett av våra så det är därför denna attraktion hamnade på topplistan. Det heter ju att trollspöt väljer trollkarlen så det utvalda barnet får testa olika trollspön och så händer det konstiga saker tills rätt spö hamnar i handen. Roligt gjort och det fungerar fast man inte förstår språket. Sen slussas man in i den vanliga affären. Det finns två typer av spön, ett vanligt och ett de kallar för interaktivt. Det interaktiva kan man använda på olika platser i Hogsmeade och i Diagongränden genom att stå på vissa platser och göra vissa rörelser så får man saker att hända (=trolla).
  • Dudley Do-Right’s Ripsaw Falls är en helt galen flumride. Man blir så blöt, så blöt, så blöt! Ända in på underkläderna. Riktigt coola backar som man bara måste skrika i!
  • Popeye & Bluto’s Bilge-Rat Barges är runda båtar man sitter åtta i som åker i en stor fors. Det är i form av en biltvätt och de fullständigt häller floder med vatten över en. Det är löjligt så mycket vatten man får på sig! Men kul är det.
  • Dragon challenge är den nya berg-o-dalbanan som man når från Hogsmeade. Så många loopar, spinnar och allt som vi inte hann med att uppfatta! Du sitter och dinglar med benen så det gör det ju ännu bättre. Riktigt mjuk, snabb och rolig berg-o-dalbana. En av de bästa vi åkt.
  • Spiderman bygger på samma koncept som många attraktioner på Universal. Man sitter i vagnar som rör sig genom miljöer med blandad film och verkliga händelser. Men det spelar ingen roll för det är lika bra för det! Spiderman behöver hjälp och man far i hög fart och med tvära kast genom olika miljöer med hemska skurkar som gör allt de kan för att vinna över Spiderman.
  • Revenge of the Mummy är en annorlunda berg-o-dalbana som våra barn först blev rädda för men som de sen gillade. Det är så många specialeffekter som man kanske inte är beredd på men själva berg-o-dalbanan är inte så farlig egentligen. Det är eld i hela taket, skalbaggar som invaderar, äckliga mumier och en massa annat. Läskigt och bra!
  • Klätterväggen som ligger i en gränd nära Revenge ofh the Mummy är egentligen inte så annorlunda än alla andra klätterväggar men i det här sammanhanget blev det en välkommen annorlunda upplevelse bland alla simulatorer. Klätterväggen ser ut som om du klättrar upp för en riktig husvägg och du kan ta hjälp av fönstersmygar, blomkrukor och annat för att ta dig upp.
  • Hogwards express tar dig inte bara mellan de två parkerna utan har som en liten show ombord också. Du sitter i gammeldags kupéer, så som de ser ut på filmen. Istället för fönster är det en filmduk som ser ut som ett fönster. Utan att avslöja för mycket så händer det en del grejer på tåget under resans gång, både i ”fönstret” och i gången utanför. Resan i sig tar ca 5 min.

Vi testade också

  • Simpsons är en attraktion där du åker i en vansinnesfärd på Krusty (clownens) halvfärdiga nöjesfält. Simulatorn känns lite äldre en vissa av de andra attraktionerna och man bör komma på rad 1 av 2 för att se riktigt bra.
  • Jurrassic Park River adventure är som en lugnar flumride i en större båt. Man åker ner för forsar men blir inte jätteblöt. Det är coola dinosaurier utplacerade under turen.
  • ET är en av de äldre attraktionerna som är mysig men om vi inte haft Expressbiljett hade vi inte prioriterat den. Man åker i en vagn genom miljöer från filmen. Det är gammal teknik så det är inte lika häftig simulering som i de andra attraktionerna men om man tar den tidigt blir barnen imponerade ändå.
  • Transformers är väldigt lik Spiderman men lite mer våldsam med värre motståndare och mer ryckig färd. Kul att åka men om man måste prioritera så var Spiderman bättre.
  • Woody Woodpecker’s Nuthous Coaster var en berg-o-dalbana för barn och den var mesig enligt våra barn.
  • Leklandet intill Woody Woodpecker var ganska kul en stund för att låta barnen klättra runt bland rutschkanor och gångar. Bra avbrott bland alla åkturer.
  • Hollywood Rip Ride Rockit var en fruktansvärd berg-o-dalbana som vi avråder alla från. Jag vet inte hur gammal den är men den känns som från en svunnen tid när berg-o-dalbanor skakade och gjorde ont att åka. Själva sträckningen ser cool ut på avstånd med häftiga backar och looper men åkturen är så obekväm och huvudet slår konstant i bakåt i nackstödet att allt fokus låg på att inte få mer ont istället för att ha kul.

Lunch

Lunch på Universal var enkelt. Det fanns massvis med olika lunchställen att gå in på och få både snabb lunch eller bordsservering. Mycket bättre än i samtliga Disneyparker. Vi åt ena gången på Moe’s Tavern vilket var olika typer av burgare (Krusty burger så klart) och andra gången på Läckande kitteln. Det var ju en kul upplevelse i sig men maten var ärligt talat ganska grå och tråkig.

Typhoon Lagoon

Vi hade kanske för höga förväntningar på den här vattenparken men vi blev riktigt besvikna. Det fanns många mesiga vattenruschkanor som våra barn tyckte var tråkiga. Och den stora poolen hade knottrig botten vilket gjorde att när vågmaskinen satte igång så skrapade de upp benen på botten. Vågorna var gigantiska så det var häftigt, men eftersom de var så stora så trillade man omkull, vilket skulle varit kul, om inte botten varit så förrädisk. Matställena var också väldigt tråkiga. Även om det är snabbmat så kan det vara bra tillagat men det här kändes slafsigt och dåligt. Ingen park vi kommer besöka igen!

Mickey’s not so scary Halloween party

Fartfylld kväll på Mickey's not so scary halloween party.

Eftersom vi besökte parkerna under Halloweenveckan så hade Magic Kingdom ett speciellt Halloweenevent flera av kvällarna som de kallade Mickey’s not so scary Halloween party. Eventet började kl 19 och då gjordes belysningen om i parken till att bli ’spöklik’ och musiken ändrades. En stor Halloweenparad drog igång med vagnar med spöklika karaktärer samt de vanliga figurerna utklädda i Halloweenkostymer. Runt omkring i parken var stationer där man kunde få gratis godis. Många av besökarna var utklädda – jag skulle gissa på en tredjedel – så det blev härlig stämning i parken. Det var färre besökare än på dagtid så vi kunde åka en del attraktioner som hade mindre kö än annars. En rolig kväll som kan rekommenderas!

Universals Halloweenparty

Universal hade också ett Halloweenparty men det var tydligt att det var riktat till tonåringar och äldre. Det verkade riktigt spöklikt och skrämmande!

Måltider

Semester för oss är att ta dagen lite som den kommer och om det är roligt stannar man längre och äter lite senare och vice versa. Glöm det! Trots rekommendationer från de inbitna så vägrade vi boka luncherna. Någon måtta får det liksom vara på planerandet. Samtliga middagar bokade vi och det var tur för när man såg barnfamiljerna stå i långa köer utanför restaurangen och fortfarande inte fått mat när klockan var 21.30 så var man glad för sin bokning, även om det innebar en viss stress att hålla tider.

Vi har dessutom en äggallergiker i vår familj så vi kan inte äta på ställen som har noll koll på innehållet i maten. Det var inga problem här vilken ni kan läsa mer om under allergirubriken.

Frukost

Låt oss först berätta om frukosten. Det var denna resas verkliga lågvattenmärke. Om vi valde buffén på hotellet kostade det oss 170 dollar för fyra pers! Vi försökte då istället beställa från menyn men det blev bara 20-30 dollar billigare. En dag tog vi oss till Citywalk på Universal för vi tänkte vi kunde ta något i deras restauranger. De öppnade tidigast kl 11! Starbucks hade öppet men de hade ingen innehållsförteckning på sina mackor och sallader så det fungerade ju inte för oss med allergier. Denna morgon fick barnen en Pretzel till frukost. J Vi kollade då upp restauranger inne på Disneyparkerna eller om vi kunde äta på något av de andra hotellen. Restaurangerna hade inte öppet för frukost (undantaget är Cinderellas slott men det kostar lika mycket) och på hotellen låg det på 25-30 dollar per person för frukost vilket blir lika dyrt med taxin inkluderat. Alternativet är att åka iväg till en supermarket och köpa på sig lite och ha på rummet. Detta strul med frukosten blev den punkt som spräckte budgeten mest och till minst värde för pengarna vi betalade.

Lunch

Vi upptäckte att lunchen fungerade ganska bra i Disneyparkerna om man gick till en restaurang precis när de öppnade vilket är 11.30 på de flesta ställen som har bordsservering. Då fick vi antingen bord direkt eller behövde vänta 10-20 min. Om man kom efter kl 12 fick man snällt vänta till efter kl 14 eller ännu senare. Så boka eller kom tidigt. På Universal var det inga problem med lunchen. Där verkade ingen boka.

Middag

Trevlig utemiljö på the Boathouse.

Trevlig utemiljö på the Boathouse.

Om du vill äta inne på en Disneypark så måste du antingen ha varit i den parken tidigare på dagen eller ha en biljett som låter dig byta park även under dagen (det finns biljetter som låter dig byta park under veckan men inte under samma dag). Vi valde att äta de flesta av våra måltider på Disney Springs vilket är Disneys restaurangområde. Den första dagen vi var på Universal stannade vi länge och åt på vägen ut på Citywalk på Red Oven Pizza Bakery. De hade vanlig, god panpizza.

De restauranger vi bokade middag på var:

  • Paradiso 37 (Disney Springs). De har 37 med i namnet för de har mat från de 37 länder som finns i Nord-, Syd- och Centralamerika. Förenklat kan man säga att det var mycket tacos, burritos och hamburgare. Gott och trevligt men inget speciellt. Lite hög ljudvolym om man satt ute, nära underhållningen.
  • Ravello (Four Season) låg på vårt hotell och är en italiensk restaurang med mycket färsk pasta på menyn. Riktigt gott och trevligt. Tråkigare omgivningar då restaurangen ligger på bottenvåningen med ganska begränsad utsikt.
  • Tony’s town square (Magic Kingdom) var den enda restaurang jag lyckades få en bokning på när vi skulle på halloweenparty på kvällen på Magic Kingdom. Och det var inte så konstigt för hit går man bara om man måste. Det skulle föreställa Lady och Lufsens restaurang men maten var riktigt tråkig och smakade inte alls gott. Hög ljudvolym och kändes inte fräscht.
  • Fulton’s crab house (Disney springs) ligger ombord på hjulångare som ser väldigt häftig ut på utsidan men när man väl kommer in så känner man inte att man är på en båt alls vilket är synd. Detta var en gammeldags restaurang med en långsam men artig kypare. Maten var vällagad och god men saknade det där lilla extra. Om man sitter med utsikt över sjön så kan man se när vulkanen får utbrott.
  • Boathouse (Disney springs) var den restaurang vi gillade bäst. Fin miljö och jättegod mat. De har surf and turf-tema så det är både goda stekar och fina skaldjur som gäller. Restaurangen har även roliga amfibiebåtar i form av gamla amerikanare (bilarna alltså) som sedan kör ner i vattnet och tar en tur på sjön, vilket är ganska kul att sitta och titta på.
  • Capa (Four season) lyckades vi få bord på eftersom vi bodde på hotellet. De har gott rykte och det kändes som en riktigt fin och bra restaurang. Den kvällen vi var där hade de kommit över ett parti Wagubiff och det blev nästan högstbjudande i restaurangen när vi försökte säkra de bitar vi ville ha. Det var ju så klart fantastiskt gott så det är lite svårt att veta hur restaurangen fungerar om man beställer från den vanliga menyn. Utsikten var jättefin då det ligger överst i hotellet och man kan se fyrverkerierna över Disneyparkerna från terrasserna.

Det kan vara bra att veta att Disney Springs hette Downtown Disney fram till mitten av 2015.

Ett annat tips är Erin McKenna’s bakery NYC. Det är ett vegan- och glutenfrittbageri med fantastiska cup cakes, tårtor, donuts o.s.v. Det går inte att smaka eller känna att det är specialprodukter utan gluten, ägg eller mejeriprodukter. Vi köpte med oss flera kvällar härifrån

Allergier

Eftersom vi reserverade på kvällarna så meddelade vi att en av oss har äggallergi. Det fungerade fint överallt. För det mesta kom kocken ut och tog hand om hela allergibeställningen eller så gick kyparen och kollade och hade sen bra koll på beställningen. Samtliga ställen vi har nämnt här fungerade bra för oss vad gäller allergier. På vissa ställen var de lite för överförsiktiga och förstod inte skillnaden mellan ägg och spår av ägg, men hellre åt det hållet än tvärtom.

Fotografering

En av de 'magiska' foton vi fick som del av Memory Makers fotopass.

En av de ’magiska’ foton vi fick som del av Memory Makers fotopass.

Disney har ett fotopaket som de kallar Memory Maker. Om man vill ha några fina bilder på sin familj så är detta som hittat. För 149 dollar får du alla foton digitalt som tas av er. Ni kan ta foton med de fotografer som finns överallt i parkerna och få dem laddade på ert konto. Eller så kan ni ladda ner de foton som tas automatiskt på en massa av attraktionerna (t.ex när man åker berg-o-dalbana). Disney har även lagt in ”magiska foton” så när du tar foton med en fotograf så tar de först en traditionell familjebild framför slottet eller någon annan fin bakgrund. Sen ber de dig göra något speciellt, t.ex att titta skrämt åt ena sidan eller hålla fram en hand. När ni sen tittar på fotot i Disneys app eller på datorn så har de lagt in en fotoeffekt, t.ex att ni har spöken sidan om er eller håller Tingeling i handen. Väldigt roligt! Alla foton kan sen laddas ner högupplösta under några månader efter vistelsen så man har god tid på sig att spara ner och/eller skriva ut fotona sen. Vi fick så många bra familjefoton så jag är väldigt glad att vi tog det här paketet.

Wifi

Det finns bra trådlöst nätverk i princip överallt. Det gör att Disneys och Universals appar blir riktigt bra och användbara. Om man har lite koll på kötiderna så kan man spara mycket tid på att gå till de som för tillfället har kort kö. Och man kan glatt posta foton på Facebook eller Instagram under hela resan. J

Magic bands

Om man bor på ett Disneyhotell så får man ett Magic band, annars får man köpa själv. De säljs i en massa olika affärer oftast precis innanför ingången till parkerna. Utan Magic Bands blir det mycket kuponger och kort som ska tas fram för varje entré, attraktion och/eller foto. Med ett Magic Band om handleden så håller man bara det mot en läsare och så är det klart. Bandet laddas med de biljetter, middagsreservationer, fotopass m.m. som familjen har. Väldigt smidigt och om vi i början tvekade på om det var värt pengarna så ändrade vi oss snabbt. Magic Bands kostar från 13 dollar och uppåt beroende på hur mycket lullull i form av dekorationer du vill ha på dem. Det går inte att beställa banden online utanför USA.

Extra fastpass

Det kostar inte Disney något att dela ut Fastpass så om något strular så erbjuder de dig ett Fastpass extra. Var inte rädd för att fråga om det som kompensation om ni är det minsta missnöjda med något. Vi hade ett Fastpass på Space mountain som vi redan åkt flera gånger och så blev det tekniskt fel så de stängde attraktionen i en halvtimme. Tjejen i kundtjänst gav oss fyra fastpass var till nästa dag på Epcot när vi snällt frågade om de kunde ge oss något annat eftersom Space mountain inte fungerade. Om ni blir erbjudna Fastpass så försök få dem på Epcot eftersom de har systemet med att man bara kan boka en av huvudattraktionerna på Fastpass. Om man får fler Fastpass kan man nämligen boka båda två och spara minst en timme i kö.

När ni använt era tre Fastpass ni får på en dag så får ni direkt boka tre nya t.ex via appen. Vi behövde aldrig det men det kan vara bra att veta om det är långa köer till det ni vill åka.

På Universal heter det istället Expressbiljett men det kan du läsa mer om under sektionen som handlar om Universal.

Transport

Det går gratisbussar mellan parker och de flesta hotellen, men de tar ju sin tur i en viss ordning så om vi skulle åka från hotellet till vissa parker så tog det mer än en timme. Det tyckte vi tog för lång tid så vi tog taxi hälften av gångerna. Det gick alltid snabbt att få en taxi och det var vettiga priser. Till Disney Springs tog vi alltid taxi, vi tyckte inte bussarna fungerade så bra för oss där. Om ni ska få ihop dagarna så skulle vi rekommendera att reservera en summa för taxi då och då.

Väder

Det kan regna ordentligt i Orlando!

Det kan regna ordentligt i Orlando!

Vi åkte på höstlovet vilket innebar sista veckan i oktober/första veckan i november. Vi hade runt 24 grader varje dag. Ibland när solen var i moln kunde det kännas lite kyligt men ändå tillräckligt varmt för shorts. Vissa dagar när solen var mer intensiv letade vi skugga. Det regnade nästan varje dag men oftast bara tio minuter. Det var en av dagarna som det verkligen störtregnade i timmar men det var ändå varmt nog för shorts.

Avslutningsvis…

Då har vi kommit till slutet på den här långa posten om Orlando och dess parker. Det finns så väldigt mycket mer att se och göra än det vi hann på en vecka men vi hoppas vår upplevelse och våra tips kan vara till någon hjälp!

Om du har några frågor så skriv en kommentar så ska jag försöka svara på dem.

 

Fotogalleri